Πρόταση για την διευκόλυνση των φοιτητών στο θέμα της Πρακτικής Άσκησης


ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ

ΠΡΟΣ:

- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

- Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Νίκο Παπαϊωάννου

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 

- Πρόεδρο Δ.Ε. καθηγητή κ. Χατζαράκη Γεώργιο

- Πρόεδρο ΓΣ τμ. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών καθηγητή κ.Λιβιεράτο Σπυρίδων

- Πρόεδρο ΓΣ τμ. Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών καθηγητή κ. Αστερή Παναγιώτη

- Πρόεδρο ΓΣ τμ. Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών καθηγητή κ. Μαυρόπουλο Γεώργιο

- Πρόεδρο ΓΣ Παιδαγωγικού τμήματος κ. Παπανικολάου Κυπαρισσία

- Μέλη ΓΣ τμ. Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών

- Μέλη ΓΣ τμ. Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών

- Μέλη ΓΣ τμ. Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών

- Μέλη ΓΣ Παιδαγωγικού Τμήματος

 

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μετά το πέρας της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, πολλοί τελειόφοιτοι συμφοιτητές μας προετοιμάζονται για την έναρξη της Πρακτικής τους Άσκησης, ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν το πτυχίο τους.

 

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, φαίνεται να έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα πολύπλοκη για πολλούς φοιτητές, καθώς δεν μπορούν να ξεκινήσουν την πρακτική τους, ενώ ήδη την έχουν προγραμματίσει με τον εργοδότη.

 

Πιο συγκεκριμένα, λόγω ενός νέου ΦΕΚ (ΦΕΚ 5473/Β/2-10-2024), που φέρνει η ΚΥΑ Αριθμ. 7543/2024, η οποία αφορά την Πρακτική Άσκηση φοιτητών ΑΕΙ, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην ΑΣΠΑΤΕ, η οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως λειτουργεί ακόμα, με καθεστώς ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει, πως η Πρακτική Άσκηση τωνφοιτητών είναι υποχρεωτική προκειμένου να λάβουν το πτυχίο τους, πλήρους απασχόλησης και χρονικής διάρκειας 6 μηνών. Το εν λόγω ΦΕΚ, καθορίζει την μηνιαία αποζημίωση των φοιτητών έως 350 ευρώ, κάτι από το οποίο πρέπει ναεξαιρεθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς όλα τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια) έχουν προαιρετική πρακτική άσκηση δύο ή τριών μηνών. Δεν δύναται να υποχρεώνονται τελειόφοιτοι φοιτητές, εν δυνάμει πτυχιούχοι μηχανικοί, να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση, υποχρεωτικά για 6 μήνες, με μέγιστο όριο στην αποζημίωσή τους τα 350 ευρώ. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο στην τεχνολογική εκπαίδευση και θεωρούμε πως δεν είναι λογικό να υπάρξει.

 

Πρέπει να αποφασιστεί λοιπόν, εάν η ΑΣΠΑΙΤΕ θα λειτουργεί με καθεστώς ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου, σε όλους τους τομείς συνολικά.

 

Ως εκπρόσωποι όλων των φοιτητών και έως του η ΑΣΠΑΙΤΕ Πανεπιστημιοποιηθεί, προτείνουμε:

- Την άμεση λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς ήδη αρκετοί φοιτητές βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής για την πρακτική τους άσκηση, κάτι πουσημαίνει ότι καθυστερούν να αποκτήσουν το πτυχίο τους.

- Πιο συγκεκριμένα, την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για το ΦΕΚ, η οποία θα εξαιρεί την ΑΣΠΑΙΤΕ από τον συγκεκριμένο νόμο, τουλάχιστον μέχρι ναΠανεπιστημιοποιηθεί και να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών της.

 

Για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΣΠΑΙΤΕ

 

Με εκτίμηση,

Στουγιαννίδης Κωνσταντίνος