Προτάσεις για λύσεις με εξ αποστάσεως μαθήματα λόγω της αναστολής των μαθημάτων εξαιτίας του Covid-19

Οι τελευταίες ημέρες είναι κρίσιμες, με τον Covid-19 να έχει μετατραπεί σε πανδημία και τα κρούσματα και τα θύματα να αυξάνονται και στη χώρα μας. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, από τη πρώτη στιγμή, αναγνωρίσαμε τον κίνδυνο και ζητήσαμε από τους αρμόδιους να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Ως υπεύθυνη και αυτοδύναμη παράταξη, αποδεχτήκαμε με μεγάλο σεβασμό την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή των μαθημάτων, ώστε οι φοιτητές και οι δικοί τους άνθρωποι  να παραμείνουν σπίτι τους και να μην εκτεθούν σε κίνδυνο.

Ωστόσο,  θεωρούμε πως στην εποχή της πληροφορίας, δεν είναι δυνατόν η εκπαίδευση να μην είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά. Τα δωρέαν τεχνολογικά μέσα είναι πολλά και είμαστε πεπεισμένοι πως η σχολή θα πρέπει να αποφασίσει για την χρήση τους με στόχο να μην χαθούν μαθήματα και να μην παραταθεί το εξάμηνο σε μεγάλο βαθμό.

Τονίζουμε για άλλη μία φορά πως αυτές τις ημέρες είναι σημαντικό να Μείνουμε Σπίτι, αλλά θέλουμε να μην μείνουν πίσω οι σπουδές μας και γι αυτό προτείνουμε να θεσπιστούν:

·         Διαδικτυακά μαθήματα μέσω google hangouts ή άλλου δωρεάν τεχνολογικού μέσου της επιθυμίας κάθε τμήματος. Σημαντικό στην επιλογή είναι να υπάρχει η δυνατότητα της αποστολής μηνυμάτων από τους φοιτητές μέσα στην εφαρμογή για να επιτευχθεί το περιβάλλον μάθησης. Τα μαθήματα προτείνονται να γίνονται σύμφωνα με το εβδομαδιαΐο πρόγραμμα κάθε τμήματος. Οι εγγεγραμμένοι στο μάθημα φοιτητές να ενημερώνονται έγκαιρα μέσω email για το αντίστοιχο url κάθε μαθήματος.

·         Παρουσιάσεις σε power point ή σε άλλο δωρεάν τεχνολογικό μέσο με δυνατότητες για σχόλια είτε ηχητικά είτε γραπτά, τα οποία θα αποστέλλονται μέσω email σε κάθε φοιτητή που είναι έγγεγραμμένος στο μάθημα.

·         Βίντεο με εργαστηριακά μαθήματα όπου θα περιγράφονται και θα παρουσιάζονται οι πειραματικές διαδικασίες αλλά και τα πειράματα μπορούν να πραγματοποιούνται με ειδικές εφαρμογές προσομοίωσης.

·         Αποδοχή των ασκήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διορθωσή τους από τους καθηγητές έως ότου να διδαχθεί η επόμενη εργαστηριακή άσκηση. Οι ασκήσεις δεν θα έχουν μόνο βαθμό, αλλά ο καθηγητής θα πρέπει να επιστρέφει το email με σχόλια για τυχόν λάθη.

·         Αποθήκευση των βίντεο και των διαδικτυακών μαθημάτων για μελλοντική χρήση. Σημαντικό είναι να γίνει η κατάλληλη προσθήκη υπότιτλων, με στόχο η γνώση να είναι προσβάσιμη μελλοντικά και σε άτομα με λιγότερες ευκαιρίες.

 

 

Επαναλαμβάνουμε επίσης την πρόταση μας με ΑΠ Ε281.2020 να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους της σχολής και να τοποθετηθούν αντισηπτικά. Τονίζουμε πως απολύμανση θα πρέπει να γίνεται στους χώρους της σχολής ακόμα και τώρα που δεν λειτουργεί, αυστηρά μια φορά την εβδομάδα και να συνεχίσει να γίνεται μέχρι ο ιός να εξασθενήσει από την χώρα μας.