Εθνικό Συμβούλιο ΣπουδαστώνΩς ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, κινηθήκαμε έχοντας ως γνώμονα μόνο δύο λέξεις. Υπεύθυνη στάση. Σ’ αυτή τη λογική καταθέσαμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα ένα σύνολο τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων προκειμένου να μπορέσουν τα Eλληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να βγουν από το αδιέξοδο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς κανένα διάλογο με τη φοιτητική κοινότητα, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ένας νέος νόμος – πλαίσιο που δε λύνει κανένα από τα γνωστά προβλήματα των ιδρυμάτων. Αντίθετα, επιβάλλει τη φίμωση της φωνής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης για τα φοιτητικά και μόνο ζητήματα, καθώς σήμερα με το νέο νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι τους δε θα συμμετέχουν στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους ίδιους.

 

Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια όλοι κάναμε λάθη. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην άσχημη εικόνα που έχει ο κόσμος για μας, όπως το περιθώριο που αφήσαμε σε διάφορους να δρουν ελεύθερα, δυσφημώντας το φοιτητικό κίνημα και οδηγώντας το με τις πράξεις τους στην απαξίωση. Ωστόσο έχουμε χρέος απέναντι στους συνομηλίκους μας να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα λάθη του παρελθόντος.

 

Όραμα μας λοιπόν δε μπορεί παρά να είναι η δημιουργία ενός νέου φοιτητικού οργάνου εκπροσώπησης, το οποίο θα μπορέσει μέσα από διαφανείς διαδικασίες να ενώσει τη φωνή όλων των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πως η φοιτητική εκπροσώπηση πρέπει να γίνεται μέσα από τους Συλλόγους Φοιτητών/Σπουδαστών και γι’ αυτό παρουσιάσαμε σήμερα μία νέα πρόταση για το πως μπορεί αυτό να γίνει ταυτόχρονα εφικτό και παραγωγικό.

 

Προτείνουμε λοιπόν, τη δημιουργία ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΕΣΥΦ) και ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΕΣΥΣ), σε μια προσπάθεια να ενώσουμε το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που ξεκινά από τα πανεπιστήμια και ανοίγεται στην κοινωνία.