συχνές ερωτήσεις



Τι είναι η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ;

Μέτα και από την έκδοση του νόμου 3549/2007 είναι πλέον σαφές ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας αποτελούνται από 2 παράλληλους τομείς Α. Πανεπιστημιακό και Β. τον Τεχνολογικό.

 

Η ΑΣΠΑΙΤΕ επάγεται στον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όποτε στο ερώτημα τι είμαστε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ η απάντησή είναι ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ ανήκει στα ΑΕΙ και συγκεκριμένα στον Τεχνολογικό τομέα, τον οποίο απαρτίζει, μάζι με τα ΤΕΙ.

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3549

Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 

Άρθρο 2

Διάρθρωση των Α.Ε.Ι.

 

1. α) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

(Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.


Πόσες Εξεταστικές έχει η σχολή;

Η ΑΣΠΑΙΤΕ κάθε ακαδημαϊκό έτος έχει 3 εξεταστικές περιόδους+1 για τους Σπουδαστές που είναι επί πτυχίω.

 

Α. Η εξεταστική του Χειμερινού εξαμήνου.

Πραγματοποιήτε σε διάρκεια 2 εβδομάδων του Φεβρουαρίου και οι σπουδαστές εξετάζονται στα μαθήματα των χειμερινών εξαμήνων (Α, Γ, Ε, Ζ).

 

Β. Η εξεταστική του Εαρινού εξαμήνου.

Πραγματοποιήτε σε διάρκεια 2 εβδομάδων του Ιουνίου και οι Σπουδαστές εξετάζονται στα μαθήματα των Εαρινών εξαμήνων (Β, Δ, ΣΤ).

 

Γ. Η επαναληπτική εξεταστική.

Πραγματοποιήτε σε διάρκεια 4 εβδομάδων (2 εβδομάδες χειμερινά-2 εβδομάδες εαρινά) του Σεπτεμβρίου και οι Σπουδαστές εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα (εαρινά-χειμερινά) που χρωστάνε.

 

Δ. Εξεταστική για τους Σπουδαστές που είναι επί πτυχίω.

Η εξεταστική αυτή αφορά όλους τους Σπουδαστές που βρήσκοντε επί πτυχίω (στο ένατο εξάμηνο και πάνω). Πραγματοποιήτε παράλληλα με της προαναφερθέντες εξεταστικές και οι σπουδαστές εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που χρωστούν σε κάθε εξεταστική περίοδο.


Πως γίνονται οι Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας (ΠΑΔ)

Οι Πρακτικές Ασκήσεις Διδασκαλίας μαζί με την Πρακτική στην ειδικότητα και την Πτυχιακή εργασία είναι οι τελευταίες υποχρεώσεις του Σπουδαστή πριν πάρει το πτυχίο του.

 

Πραγματοποιούντε στο Η' εξάμηνο σπουδών και περιλαμβάνουν 3 φάσεις.

 

Α. 10 παρακολουθήσεις σε μαθήματα σχετικά με την ειδικότητα

Β. 1 Τελική Διδασκαλία πάνω σε μάθημα της ειδικότητας.

Γ. 1 Πτυχιακή Διδασκαλία επίσης σε μάθημα της ειδικότητας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Α. 10 Παρακολουθήσεις

Οι σπουδαστές αφού επιλέξουν το σχολείο που θέλουν να διδάξουν από τη λίστα σχολείων που εκδίδει το γραφείο των ΠΑΔ έπειτα έρχονται σε επικοινωνία με τους καθηγητές (του εν λόγω σχολείου) που κάνουν μαθήματα πάνω στην ειδικότητα τους.

 

Υποχρεούνται να παραστούν και να παρακολουθήσουν 10 ωριαία μαθήματα, μαζί με τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ., και να συμπληρώσουν το παρουσιολόγιο που θα έχουν πάρει από το γραφείο των ΠΑΔ.

 

Το παρουσιολόγιο συμπληρώνετε με την υπογραφή του εκάστοτε καθηγητή που διδάσκει τις ώρες των παρακολουθήσεων.

 

Β. 1 Τελική Διδασκαλία

Η Τελική Διδασκαλία πραγματοποιείται στις συνεργαζόμενες με την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Σχολικές Μονάδες, σε πραγματικές συνθήκες (μέσα στη σχολική τάξη), στις οποίες ο ασκούμενος αντικαθιστά τον καθηγητή τάξης στο μάθημα της ημέρας, κατόπιν σχετικού προγραμματισμού.

 

Γ. 1 Πτυχιακή Διδασκαλία

Αυτή είναι και η τελευταία υποχρέωση από τις ΠΑΔ. 

 

Η πτυχιακή Διδασκαλία είναι πάνω σε μάθημα της ειδικότητας που σε συνεννόηση με τον καθηγητή διαλέγετε η ενότητα με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Τελική Διδασκαλία και διαρκει 45'.

 

Η πτυχιακή διδασκαλία στην ουσία είναι ίδια με την Τελική ως προς τα χαρακτηριστικά αν εξερέσουμε ότι μετράει περισσότερο στον βαθμό πτυχίου.


Πως γίνεται η Πρακτική Άσκηση στην ειδικότητα;

Η Πρακτική Άσκηση διενεργείται με την εποπτεία του εκάστοτε τμήματος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στο οποίο ανήκει ο Σπουδαστής.

 

Οι σπουδαστές τοποθετούνται σε φορείς και σε θέσεις, που έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους.

 

Η διαδικασία (συνοπτικά):

 

Αρχικά ο σπουδαστής θα πρέπει να κάνει αίτηση στους φορείς, επιχειρήσεις, οργανισμούς κλπ που ενδιαφέρετε να πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση.

 

Αφού τον δεχτούν για πρακτική έπειτα κάνει αίτηση προς το συμβούλιο του αντίστοιχου τμήματος στο οποίο ανήκει για να εγκριθεί η πρακτική. Ενώ παραλαμβάνει από το τμήμα τις συμβάσεις και το βιβλίο πρακτικής άσκησης.

 

Για κάθε σπουδαστή ορίζεται για να τον επιβλέπει:

 

Α. Από το Συμβούλιο του εκάστοτε τμήματος ένας επιβλέπων καθηγητής που είναι μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

 

Β. Από τον Φορέα (επιχείρηση ή υπηρεσία), στον οποίο πραγματοποιεί Πρακτική Άσκηση ο σπουδαστής, ένας επόπτης ο οποίος εργάζεται σ'αυτόν (Φορέα) και έχει πτυχίο της ειδικότητας του σπουδαστή σε ίδιου επιπέδου και πάνω (π.χ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ, Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ, ΕΜΠ κλπ για τον Σπουδαστή του τμήματος Μηχανολογίας).

 

Οι συμβάσεις υπογράφονται από όλους τους συμβαλλόμενους: Αρχικά από τον υπεύθυνο της εταιρίας, εν' συνεχεία από τον προϊστάμενο του τμήματος και τον Σπουδαστή.

 

Ολοκληρώνοντας την πρακτική ο σπουδαστής (130 ημερομίσθια) υποχρεούτε να παραδώσει στο τμήμα:

 

1. Μια βεβαίωση που θα αποδυκνείει από πότε έως πότε απασχολήθηκε στην επιχείρηση.

 

2.Το βιβλίο πρακτικής άσκησης συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο απο τον υπεύθυνο πρακτικής άσκησης και τον επόπτη.

 

3. Να συμπληρώσει τα έντυπα που θα του δώσει η γραμματεία.

 

Τέλος τα έγγραφα περνάνε από το συμβούλιο και ο σπουδαστής ολοκληρώνει την πρακτική του άσκηση.

 

*Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ο σπουδαστής οφήλει να κρατάει βιβλίο πρακτικής στο οποίο θα καταγράφει τις εργασίες που κάνει σε κατηιμερινο επίπεδο.

 

*Η διάρκεια της πρακτικής είναι ίση με 130 κανονικά ημερομήσθεια.

 

*Σ'αυτα προσμετρούνται και οι επίσημες εθνικές αργείες.


Πως γίνεται η Πτυχιακή Εργασία;

Στις υποχρεώσεις των σπουδαστών του Τμήματος περιλαμβάνεται η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού προσωπικού και σε θέματα τεχνολογικού ή εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού αντικειμένου. Θέμα πτυχιακής εργασίας λαμβάνουν οι σπουδαστές που βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών τους, επιλέγοντας από ένα σύνολο θεμάτων που έχουν προταθεί από το εκπαιδευτικό προσωπικό και έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο του Τμήματος.

  • Ο σπουδαστής που αναλαμβάνει την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό έντυπο υπογεγραμμένο από τον επιβλέποντα καθηγητή στη Γραμματεία του Τμήματος.
  • Ο ελάχιστος χρόνος εκπόνησης μίας πτυχιακής εργασίας είναι οι τρεις μήνες και θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 12 μηνών.
  • Η συγγραφή της πτυχιακής θα πρέπει να υπακούει τα διεθνή πρότυπα συγγραφής επιστημονικών εργασιών.
  • Μετά την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας, ο σπουδαστής την υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος (σε τέσσερα αντίγραφα και ηλεκτρονικά) τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την ημερομηνία της παρουσίασης και αξιολόγησης της.
  • Η πτυχιακή παρουσιάζεται ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής εκπαιδευτικών, ένας εκ των οποίων είναι ο επιβλέπων εκπαιδευτικός.

Ποια είναι τα Επαγγελματικά μας Δικαιώματα;

Οι επιτυχόντες, στα Tεχνολογικά Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ οφείλουν να παρακολουθήσουν πρόγραμμα σπουδών (Α΄ Κύκλος) διάρκειας οκτώ (8) σπουδαστικών εξαμήνων, στα οποία περιλαμβάνεται το εξάμηνο εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας, ολοκλήρωσης των Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας και πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης στην ειδικότητα. Το Πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ το οποίο χορηγείται στο τέλος του Α΄ Κύκλου Σπουδών παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη Β/θμια εκπαίδευση. Το πτυχίο αυτό από άποψη ακαδημαϊκού επιπέδου είναι ισότιμο με πτυχίο ΤΕΙ.

 

Οι κάτοχοι του Πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ, προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο αντίστοιχο με αυτό των ΤΕΙ της ίδιας ειδικότητας με αυτή την οποία παρακολούθησαν στη Σχολή, μπορούν να φοιτήσουν για δύο εξάμηνα σε ειδικό πρόγραμμα του οικείου Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ (Β΄ Κύκλος Σπουδών). Δηλαδή με σπουδές συνολικής διάρκειας 5 ετών, οι απόφοιτοι της Σχολής αποκτούν δύο πτυχία – το βασικό Πτυχίο Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α΄ Κύκλος) και το Πτυχίο Μηχανικού Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Β΄Κύκλος) αντίστοιχης ειδικότητας και ισοδύναμο με αυτό των ΤΕΙ.